Subscribe Twitter

3 september 2011

Sulfaten: Wat zijn ze en wat doen ze?



Sulfaten, je leest er erg veel over op internet en ze zitten in vrijwel iedere shampoo. Maar wat zijn het nou eigenlijk? En wat doen ze?

Sulfaten zijn kleine, zeepachtige deeltjes. Hun werking is te vergelijken met dat van "normale" handzeep:

  • Het vuil op onze handen is vaak vettig en vet is waterafstotend. Met alleen water kunnen wij het vuil dus niet van onze handen krijgen. Hiervoor gebruiken we dan een handzeep. Deze zeep hecht zich voor een gedeelte aan het vuil en voor een ander gedeelte aan het water. Op deze manier kunnen we dus het vieze vet van onze handen afwassen.
Sulfaten werken ongeveer hetzelfde. Ook deze hechten zich aan vettige substanties zodat deze met water weggespoeld kunnen worden, alleen zijn ze dan vele malen sterker dan een basic handzeep. De sterkere sulfaten ( zoals Sodium Lauryl sulfaten, waar ik het later nog over zal hebben) kunnen zelfs een motor ontvetten.
 

In veel Shampoo's, conditioners, tonics en gezichtsreinigingsgels zitten verschillende sulfaten. Deze zorgen voor het schuimende effect van het product, waardoor mensen denken dat het echt goed reinigt. Een verkooptactiek dus. Natuurlijk hecht het sulfaat zich aan het vuil op je huid zodat dit kan worden weggespoeld, maar je huid heeft ook een natuurlijk, vettig beschermlaagje. Ook hier hecht het sulfaat zich aan en ook dit spoel je weg met het water. Hierdoor kan je huid soms droog en trekkerig aanvoelen na het schoonmaken. Dit komt de verkopers van conditioners en gezichtscrèmes dan weer goed van pas, want zo zal de klant meer van hun crèmes kopen.
Als je goed op de ingrediënten van een (dag)crème let, zal je hier en daar zelfs een sulfaat in de crème zelf ontdekken.

Natuurlijk is de ene sulfaat, veel sterker en agressiever dan de andere sulfaat. Sulfaten zitten in zo ontzettend veel producten dat je ze eigenlijk niet meer helemaal kunt ontwijken. Ik zet een aantal veelvoorkomende sulfaten op een rijtje.

Sodium Lauryl Sulfate (ookwel: SLS of Sodium Dodecyl Sulfate): Een extreem sterk en het meest voorkomende sulfaat. Kan op den duur chronische overgevoeligheid veroorzaken ( wat kan betekenen dat je een gevoelige huid krijgt of eczeem) en er gaan verhalen rond over dat dit sulfaat kankerverwekkend zou zijn. Ook kan dit sulfaat binnendringen in weefsels en ogen waar het een lange tijd rond blijft hangen.
Sodium Laureth Sulfate (ookwel: SLES): Veelvoorkomende reiniger. Minder sterk dan SLS maar nogsteeds niet zacht voor je huid.
Aluminium Sulfate: Wordt veel gebruikt in deodorants. Kan de huid irriteren.
Ammonium Laureth Sulfate: Milde vorm van een sulfaat. Als je een gevoelige huid hebt kan je deze beter mijden.
Sodium C14-C16 Olefin Sulfate: Heeft een uitdrogend effect op de huid.
Magnesium Laureth Sulfate: Ook dit is een mildere sulfaat. Heb je een gevoelige huid, dan kun je deze beter ook mijden.
TEA/MEA/DEA-Lauryl Sulfate: Het kleine broertje van SLS, een extreem sterk sulfaat. Ook deze kan zorgen voor chronische overgevoeligheid en zou kankerverwekkend zijn.
Sodium Chondroitin Sulfate: Dit is het enige sulfaat dat onze huid niet uitdroogt. Hoeft niet vermeden te worden.



Zoals ik al eerder noemde, worden er tegenwoordig in vrijwel alle producten wel sulfaten gebruikt. Wil je dus niet helemaal gek worden van het zoeken naar een geschikte shampoo of tandpasta, probeer dan in ieder geval het hele sterke SLS te vermijden. Wil je het zekere voor het onzekere nemen en toch een zo natuurlijk mogelijk product gebruiken, dan zijn er speciale natuurshampoo's te koop ( o.a bij the body shop) zonder sulfaten en andere ingrediënten die kunnen irriteren.

Gebruiken jullie wel eens natuurproducten?

Xx-Bella

1 reacties:

Javiy zei

Halloo Ella-Bella,

Dit kleine maar zeer inhoudelijke artikel is precies wat ik nodig had.

Ik probeer producten te kopen met zo in mogelijk ingrediënten. Hoe meer ingrediënten op de verpakking staan, hoe meer chemische toevoegingen een producten heeft. Hoe minder ingrediënten op de verpakking staan, hoe natuurlijker het product is. Bij De Tuinen kan je veel natuurlijke producten vinden die goed zijn voor je lichaam.

Mensen snappen niet dat je juist bodylotion gebruikt omdat je douchegel je huid droog heeft gemaakt. Als je met een natuurlijke douchegel wast dan zul je na verloop van tijd merken dat je lichaam, met name huid, zijn natuurlijke beschermlaag terugkrijgt. Hierdoor heb je ook geen bodylotion meer nodig.

Mijn advies is altijd: Gebruik zo min mogelijk producten, zodat je lichaam weet wat de natuurlijke balans is. En als je producten gebruik, probeer het dan zo natuurlijk mogelijk te houden.

Dit artikel heeft me heel goed geholpen. Het was duidelijk als eerst op Google te vinden en heeft mij zeer geholpen. Ik heb deze link toegevoegd als bladwijzer.

Groetjes Javiy

Een reactie posten

 
Web Analytics